torstai 11. helmikuuta 2016

Rosmariinipuuro

Puuron syöntiin liittyy
lämpöisiä lapsuusmuistoja.
Olen lapsesta asti syönyt kaurapuuroa mielellään (ja keittänytkin sitä jo pienenä yhdessä isän kanssa), mutta vaikka vatsalle - ja kai muutenkin - kaurapuuro on hyväksi, väliin ihan pelkän puuron makuun kyllästyy. Olen herkkä vatsainen ja hyödynnän mielellään kaurasta helposti saatavan kuidun ja sen prepioottisen (eli vatsan hyviä bakteereja tukevan) vaikutuksen. Kaura-puuron syömisestä tulee hyvä olo, varsinkin jos ei keitä liian paksua puuroa.

Ennen maustoin puuron usein muilla viljoilla (neljä-viljaa tai ruis), mutta nykyisin muiden kotimaisten viljojen nauttiminen ei oikein ole suotavaa allergian vuoksi. Tosin tattaria voi tietenkin myös käyttää kauran maun rikastamiseen. Marjoista (mm. kuivatuista mustikoista) saa vaihtelua puuron päälle, mutta itse en ole varsinaisesti hillopuuron ystävä. Lapsuuden voisilmä ei joka päiväisenä puuron särpimenä ole kovin terveellinen.

Maailmalla suolaisia puuromaisia ruokia on aika paljon. Meillä puurot ovat useammiten joko makeahkoja tai hyvin yksinkertaisia. Kiinassa ja monissa muissakin Aasian maissa syödään myös suolaista riisipuuroa, congeeta. Hirssipuuro on usein afrikkalaisella aterialla tarjolla pääruoan kera. Maissipuuroa nautitaan taasen sekä eri osissa Amerikoita että tietyissä osin Afrikkaa samalla tavoin. Italialainen polentakin on oikeastaan pohjimmiltaan maissipuuro. Upma on perinteinen intialainen maustetu vehnäpuuro, jota nykyään valmistetaan myös kaurasta.

Mietin, miten voisin saada "suolaista" (eli ei-makeaa) vaihtelua aamu-puuroon, jollen halua syödä sitä esim. juustovoileivän kera. Siitä innostuneena tulin kokeilleeksi seuraavaa yhdistelmää ja näin syntyi mielestäni oikein maukas - ja helppo - rosmariinipuuro. Kannattaa kokeilla, jos yhtään pitää rosmariinin ja valkosipulin mausta. 


Rosmariinipuuro
1 annos löysähköä (mikro)puuroa 
ripaus rosmariinia
1 -2 pyöräytystä valkosipulimyllystä

Keitä puuro valmiiksi, mausta kuumana rosmariinilla ja valkosipulilla sekä sekoita hyvin. Käytä vähän tavallista vähemmän hiutaleita (isot hiutaleet ovat hyviä, mutta muutkin käyvät). Lisään suolan mielellään vasta valmiiseen puuroon, koska silloin pienempi määrä riittää pitemmälle. Anna hautua hetki. (Puuron riittävä löysyys ei tässä tapauksessa ole vain mielipide kysymys, vaan edellytys makujen kunnolliselle sekoittumiselle).

Gluteeniton puuro valmistuu puhdaskaurahiutaleista. Isoja hiutaleita valmistaa ainakin kotoinen Provena ja luomuna tanskalainen Urtekram. Puuroa voinee kokeilla muillakin miedoilla hiutaleilla, kuten esimerkiksi hirssillä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti